Bærekraftige fjellstuer og fjellhotell

Rustad Hotell & Fjellstue, Dalseter Fjellhotell, Ruten Fjellstue og Rondane River Lodge har oppnådd Green Key sertifisering

Fjellstuene i Norge har lange tradisjoner og er en viktig del av «sjela» i norsk reiseliv. Mange av fjellstuene blir i dag drevet både av 4. eller 5. generasjon vertskap.  Fjellstuene har en beliggenhet i noen av våre vakreste fjellområder og gir opplevelser som er gode for både kropp og sjel for folk flest. Det er naturen, maten og det gode vertskapet som er unikt med mange av våre fjellstuer.

Naturen gir gode opplevelser, men det innebærer imidlertid også et ansvar og en forpliktelse til å ta vare på natur og miljø. Dette har drivere av private fjellstuer tatt ansvaret for i alle år. De har vernet om fjellet og det som lever og gror der, men de har kanskje ikke vært like flinke til å fortelle om det ansvaret de har tatt. Svært mange fjellstuer innfrir mange av de 10 bærekraftige prinsippene for reiselivet, men det finnes fremdeles potensial for å bli enda mer bærekraftige. De fire bedriftene, Ruten Hotell & Fjellstue, Dalseter Fjellhotell, Ruten Fjellstue og Rondane River Lodge har nå tatt et enda større miljøansvar ved å miljøsertifisere bedriften.

For å bli Green Key sertifisert må bedriften leve opp til en rekke kriterier innen blant annet miljøledelse, vann, avfallshåndtering, energi, innkjøp, mat, personalinvolvering, innkjøp og gjesteinformasjon.

«Verden blir ikke grønnere – om ikke alle bidrar med det de kan. Derfor har Dalseter sertifisert seg.» Sier daglig leder og innehaver av Dalseter Fjellhotell, Grethe Gillebo.

«Vi har jobbet med bærekrafttiltak i mange år, men gjennom å oppnå Green Key sertifiseringen har vi tatt dette arbeidet videre og satt det i system. Vi har blant annet utarbeidet en miljøhandlingsplan med miljømål for kontinuerlig forbedring, vi har laget et opplegg for å lære opp og involvere ansatte i arbeidet, for å informere gjestene bedre, samt gjennomgått og endret rutinene slik at vi i enda større grad enn tidligere er bevisste på blant annet innkjøpene våre. Vi er derfor svært glade for at vi nå kan kalle oss en Green Key sertifisert bedrift», sier Arthur Bredli ved Ruten Fjellstue.

 

«Vi ønsket å bli Green Key sertifisert fordi det er en internasjonal miljøsertifisering som er kjent for mange av gjestene våre. For oss er det viktig å ta ansvar og gjøre det man kan for miljøet og for å redusere vår egen belastning. Det er også viktig for oss å oppleves som troverdige på dette området. Det føler vi at vi nå er», sier Karianne Rustad på Rustad Hotell & Fjellstue. 

«Jeg er kjempeimponert over hvordan disse fire bedriftene som nå har vært gjennom prosessen og har blitt Green Key sertifisert lenge har drevet på en bærekraftig måte, med stor respekt for naturen og omgivelsene. Det er spesielt morsomt å se hvordan de med sin kunnskap og gjennom historiefortelling og praktiske handlinger kommuniserer bærekraft og å ta vare på naturen og omgivelsene, til gjestene sine. Og at de tross årelangt fokus stadig utvikler seg, setter seg nye mål, og hele tiden vil bli bedre. Vi er både glade og stolte over å nå kunne kalle både Ruten, Dalseter, Rustad og Rondane River Lodge, Green Key sertifiserte bedrifter», sier Marit Kjellesvik, Green Key koordinator.

De fire bedriftene har fått økonomisk støtte til å gjennomføre sertifiseringen fra fylkeskommunen