Reviderte kriterier - største endringene
Fordi revideringen av Green Key kriteriene har foregått over lang tid, er de fleste endringene allerede diskutert og omtalt i møter, under audits og i tilbakemeldinger på søknad. En rekke bedrifter er kommet svært langt i oppfyllelsen av disse også. Vi anbefaler allikevel alle Green Key sertifiserte bedrifter og dere som jobber med førstegangssøknad å lese gjennom kriteriene på nettsiden vår. Dette fordi de både de i tillegg til å gi en fullstendig oversikt over kriteriene, også gir kontekst og forklarer hva som ligger i disse.
For ordens skyld lister vi de vesentlige endringene i de obligatoriske kriteriene under. Men merk at dette er kun en kort oppsummering. Den beste oversikten får dere ved å lese kriteriene, samt at dere får oversikt i søknadsportalen når denne oppdateres.
Miljøledelse
1.2 Miljøpolicy (og gammelt krav om CSR policy) erstattes med et krav om at virksomheten skal ha utarbeidet en bærekraftspolicy. Se eksempel i Green Key Toolbox.
1.6 "Virksomheten beregner og redegjør for sine klimagassutslipp" er nytt obligatorisk krav for hoteller og mindre overnattingssteder med 15 og flere rom. Vi har fått utarbeidet et verktøy i tråd med GHG protokollen som kan benyttes til dette formålet.
Personalinvolvering
2.2 "Alle ansatte skal gjennomgå miljøopplæring årlig". Det er ikke store endringer i dette kravet, men kravet til dokumentasjon er noe skjerpet og vi har utarbeidet mer aktuelt materiell som kan benyttes
Vask og rengjøring
5.1 og 5.2 Det skal finnes informasjon på rommene om rutiner for skift av håndklær og sengetøy. Dette kravet gjelder hotell og mindre overnattingssteder
Avfall
6.4 "Engangsartikler skal ikke benyttes." Sugerør og rørepinner av nedbrytbart materiell er ok, men anbefales ikke.
6.7 "Porsjonspakninger til smør og fløte skal ikke benyttes". Det er unntak for mindre overnattingssteder med færre enn 15 rom, kan benytte maks 3
6.8 Virksomheten registrerer egne avfallsmengder. Dette kravet er obligatorisk for camping og hoteller/overnattingssteder med 15 eller flere rom
Energi
7.2 Min 75% spare eller led-pærer har nå blitt til at virksomheten skal ha 80% led pærer. Kontakt oss dersom dette er problematisk, så kan vi se på løsninger.
7.10 Elektriske artikler på gjesterom skal være energieffektive
7.11 Utendørs belysning er redusert til et minimum
7.12 Virksomheten bruker fornybar eller strøm med opprinnelsesgaranti
7.13 Virksomheten registrere samlet mengde etterfylt kjølemiddel
Mat
8.1 Virksomheten skal kjøpe og registrere minst 10 typer økologisk-, Fairtrade- eller lokal produsert mat. Unntak dersom bedriften ikke har matservering
8.2 Virksomheten kjøper ikke fisk eller sjømat fra truede arter eller ikke-bærekraftig oppdrett
8.3 Vegetariske alternativer skal tilbys
8.4 Virksomheten utfører tiltak for å redusere mengden mat som kastes
8.5 Gjestene tilbys bare springvann i frokostbuffet /restaurant og møterom
Inneklima
9.2 Obligatorisk å ha utarbeidet og benytte seg av en innkjøpspolicy. Vi har utarbeidet eksempel, se Green Key Toolbox
Uteområde
10.2 Ved innkjøp av ny gressklipper skal denne være elektrisk, manuell eller miljømerket. Det er unntak fra dette kravet for virksomheter som har store gressområder. Se kriterier for grundig beskrivelse
Administrasjon
13.2 Alt kontormateriell skal være miljømerket
13.3 Virksomheten jobber aktivt for å redusere papirforbruket
13.4 Virksomheten informerer sine leverandører om egne forpliktelser på miljøområdet og oppfordrer dem til å jobbe med egne bærekraftspørsmål